2020-07-16 08:48:46• hírek • MTI

Magyar Nagydíj - Hamilton nyolcadszor lehet a Hungaroring királya

foto: hungaroring.hu
foto: hungaroring.hu

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője immár nyolcadik alkalommal nyerheti meg a Magyar Nagydíjat, és ebben várhatóan legfeljebb csapattársa, az összetettben most vezető finn Valtteri Bottas, vagy Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája akadályozhatja meg.

A 35 esztendős Hamilton ráadásul egy újabb mogyoródi sikerrel ismét beállítana egy Michael Schumacher-rekordot, a legendás hétszeres világbajnok ugyanis pályafutása során nyolc alkalommal diadalmaskodott a francia Magny-Cours-ban 1994 és 2006 között. Hamilton 2007-ben, 2009-ben, majd 2012-ben és 2013-ban, valamint 2016 után tavaly és tavalyelőtt bizonyult legyőzhetetlennek a Hungaroringen.

"Észbontóak ezek a rekordok, amelyeket Michael felállított, minden alkalommal meglepődöm rajtuk" - nyilatkozta a múlt vasárnapi Stájer Nagydíj megnyerése után a brit címvédő, hozzátéve, hogy a kanadai Montréal mellett a magyar pálya az egyik kedvence azért, mert itt általában jól megy neki a versenyzés.

"Ugyanakkor a Red Bullok elég erősek szoktak lenni a Hungaroringen, úgyhogy nem lesz egyszerű dolgunk" - jelentette ki Hamilton, aki 85 futamgyőzelemnél tart az F1-ben, és már csak hat hiányzik neki ahhoz, hogy beállítsa Schumacher sokáig megdönthetetlennek hitt 91 sikerből álló csúcsát.

Verstappennek önmagában az még nem elég, hogy versenyképes az autója, de a szezonnyitó osztrák, és az egy héttel később rendezett stájer GP-n megmutatta, lenne lehetősége megfogni Hamiltont és Bottast. Csapattársának, a thaiföldi Alexander Albonnak a gyengébb teljesítménye viszont azt jelenti, hogy a holland nem kap megfelelő támogatást a két Mercedesszel szemben vívott csatájában.

Wéber Gábor, az M4 Sport vezető Forma-1-es kommentátora szerint Verstappennek emiatt is nehéz a dolga, ugyanakkor a holland pilóta csapaton belül olyan magasra tette a mércét, hogy azt nehéz lenne bármelyik másik versenyzőnek megugrani.

"Albon egy nagyon szimpatikus, laza srác, de nem elég gyors, márpedig számára is az lenne a lényeg, hogy fejlődjön és benne legyen a küzdelem sűrűjében. Most viszont csak úgy van a Forma-1-ben, de az előrelépés nem fog így összejönni neki" - mondta Wéber, aki a középmezőnyről szót ejtve a McLaren és a Racing Point közötti küzdelemre is kitért.

"A Racing Point versenyautója, mint konstrukció, sokkal jobb, mint a McLarené, utóbbi istállónak viszont nagyon erős a pilótapárosa" - utalt a kommentátor az Osztrák Nagydíjon harmadik Lando Norrisra és a Stájer Nagydíj időmérő edzésén harmadikként záró Carlos Sainzra. "A Racing Point hiába épített kiváló autót, és lehetne egyértelműen harmadik erő, mert Sergio Pérez még nem találja igazán az összhangot a géppel, Lance Stroll pedig egyszerűen nem elég gyors ahhoz, hogy kihozza a maximumot ebből a remekül sikerült konstrukcióból" - vélekedett Wéber Gábor, hozzátéve, hogy ezzel a két csapattal kellene versenyben lennie a Renault-nak is, de az első két futam alapján a francia gyári istálló elmarad a közvetlen riválisoktól.

A múlt vasárnapi stájer GP-n mindössze két kanyarig jutó Ferrari és versenyzői javíthatnak a Magyar Nagydíjon, de a csapaton belüli krízis elmélyülése és a fennálló problémák vélhetően nem az ő malmukra hajtják a vizet.

"Alapvetően optimista vagyok, ha másért nem, hát azért, mert nem kell sokat várnunk, hogy újra autóba ülhessünk" - nyilatkozta a mogyoródi versenyhétvége előtt a négyszeres világbajnok német Sebastian Vettel, aki a szezon végén távozik a Ferraritól. "Reménykedünk abban, hogy Magyarországon jobb eredményeket érünk el, mint Ausztriában" - tette hozzá.

A koronavírus-járvány nyomán zárt kapus 35. Magyar Nagydíjon a média is csak jelentősen korlátozott létszámban lehet jelen, ezért az M4 Sporton megszokott extra tartalmak közül ezúttal kevesebbet tudnak biztosítani a nézőknek.

A közmédia sportcsatornája ezzel együtt minden fontos történést élőben közvetít majd a pályáról, így a Forma-3-asok és a Forma-2-esek időmérő edzését és versenyeit is. "Igyekszünk mindent megmutatni az autósportot kedvelőknek, így arra is lesz lehetőségük azoknak, akik kíváncsiak az utánpótlás-sorozatok pilótáinak küzdelmeire, hogy lássák a jövő Forma-1-es versenyzőinek csatáit a Hungaroringen" - mondta Wéber Gábor.

A 35. Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérő edzését szombaton 16 órakor, a 70 körös futamot pedig vasárnap 16.10 órakor rendezik.

 

A Forma-1-es világbajnoki pontversenyek állása két futam után:


    pilóták:
 1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 43 pont
 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 37
 3. Lando Norris (brit, McLaren) 26
 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 18
 5. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) 16
 6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 15
 7. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) 12
 8. Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren) 12
 9. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 6
10. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 6
11. Esteban Ocon (francia, Renault) 4
12. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 4
13. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 2
14. Danyiil Kvjat (orosz, Alpha Tauri) 1
15. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1
16. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 0
17. Romain Grosjean (francia, Haas) 0
18. Kevin Magnussen (dán, Haas) 0
19. George Russell (brit, Williams) 0
20. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 0

      csapatok:
 1. Mercedes 80 pont
 2. McLaren 38
 3. Red Bull 27
 4. Racing Point 22
 5. Ferrari 19
 6. Renault 8
 7. Alpha Tauri 7
 8. Alfa Romeo 2
 9. Haas 0
10. Williams 0

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: